Ο Νταβούτογλου για τις προκλήσεις Πώς αιτιολογεί ο Tούρκος ΥΠΕΞ τις διελεύσεις τουρκικών πλοίων και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο
Της Δωρας Aντωνιου
Ενα «νέο και ειρηνικό status quo στη βάση μιας συμφωνίας» για το Αιγαίο, τα χαρακτηριστικά της οποίας, ωστόσο, απέχουν από τις παγίως διατυπωμένες θέσεις της Αθήνας, οραματίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα· από χθες, όμως, επισκέπτεται ιδιωτικώς τη Θράκη. Ο κ. Νταβούτογλου, σε συνομιλία που είχε χθες το πρωί με Ελληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και ακολούθως με Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει προς Αλεξανδρούπολη, ξεδίπλωσε τις τουρκικές διεκδικήσεις για το Αιγαίο, περιγράφοντας αυτό το νέο status quo. «Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από την ιδέα ότι η Τουρκία διεκδικεί τα νησιά του Αιγαίου και η Τουρκία να πάψει να φοβάται ότι αποκλείεται από το Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. επανέφερε την τουρκική πρόταση για αμοιβαία άρση των αποφάσεων της ελληνικής Βουλής για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και της τουρκικής Βουλής ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου). Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ότι η χώρα μας απεμπολεί το δικαίωμα, το οποίο απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ουσιαστικά, αναφέροντας ότι «από νομικής πλευράς το Αιγαίο αποτελεί τη δυσκολότερη θάλασσα στον κόσμο», ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στη θέση της Τουρκίας ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει εφαρμογή εκεί.
Προαναγγέλλοντας «περισσότερες φιλικές τουρκικές σημαίες στο Αιγαίο» μελλοντικά, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. άφησε να εννοηθεί ότι η τακτική της διέλευσης τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων θα συνεχισθεί. Την απέδωσε, δε, στην ψυχολογική ανάγκη της τουρκικής κοινής γνώμης να αισθάνεται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα.
Εναέριος χώροςΟσον αφορά τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, τις παραβάσεις και παραβιάσεις, υποστήριξε ότι, εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί θαλάσσια σύνορα, υπάρχει διαφορετική ερμηνεία για το καθεστώς του εναέριου χώρου. Ετσι, για τον ίδιο, όλες οι «είσοδοι» μαχητικών στο Αιγαίο τελούν υπό το ίδιο καθεστώς. Μάλιστα, είπε ότι τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν το πρώτο δεκάμηνο του 2010 2.843 εισόδους και τα ελληνικά 12.346, ζητώντας αμοιβαία μείωση για εκτόνωση της έντασης.
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. ανέφερε ότι οι νέες γενιές δεν θυμούνται πώς είναι να ζουν μαζί και δεν επιθυμούν τη λύση, ενώ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε ότι η Αγκυρα δεν θα συνεχίσει για πολύ να εκλιπαρεί την Ε.Ε.
Πάντως, και αφού ξεδίπλωσε το όραμά του για το ειρηνικό status quo, που εμπεριέχει τις πάγιες τουρκικές θέσεις, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό δεν είναι δεδομένο, περιγράφοντας ως κακό και αρνητικό σενάριο να μην μπει η Τουρκία στην Ε.Ε., να μη λυθεί το Κυπριακό και να μην επέλθει συμφωνία στο Αιγαίο.
http://news.kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου