ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ.ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗ HÜRRİYET
Η Hürriyet δημοσιεύει σήμερα στην κορυφή της πρώτης σελίδας και στη συνέχεια στις εσωτερικές (16η σελίδα) ως «αποκλειστική είδηση» τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Δρούτσας στη συνεργάτιδα της εφημερίδας Cansu Çamlıbel με τον τίτλο: «Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια». Στον πλαγιότιτλο γράφει ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ Δρούτσας στέλνει κρίσιμα μηνύματα στην Άγκυρα:
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Δρούτσας που φιλοξένησε περίπου πριν 3 εβδομάδες τον ομόλογό του Ahmet Davutoğlu, δήλωσε ότι διαμαρτύρονται για το γεγονός πως η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν απήχηση στα προβλήματα που επικρατούν. Ο Δρούτσας μίλησε στη Hürriyet στο Γραφείο του στην Αθήνα και έδωσε στην Άγκυρα μηνύματα. Ο Δρούτσας, ο οποίος είπε ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Αθήνας, ακόμα και κατά την ελληνική εθνική εορτή, έθεσε το ερώτημα «αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες;». Ο Δρούτσας δήλωσε ότι για τις κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με τα προβλήματα Αιγαίου περιμένουν η Τουρκία να ξεπεράσει τις εκλογές του Ιουνίου και έδωσε τα εξής μηνύματα:
Ή λύση ή Χάγη μετά τη 12η Ιουνίου.
Έχουν περάσει 10 χρόνια από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ενώ τότε στη δική μου θέση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον İsmail Cem. Όταν φτάσαμε στο 2004, οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε ένα ελπιδοφόρο σημείο και τότε άλλαξε η κυβέρνηση εδώ. Οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν και κατά την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά δεν βιώθηκε εκείνο το δυναμικό χρονοδιάγραμμα που ξεκινήσαμε εμείς. Όταν το 2009, ξαναήρθαμε στην εξουσία, κατά την επίσκεψή μου πέρυσι στην Άγκυρα, αποφασίσαμε για την επιτάχυνση των συνομιλιών. Επιθυμούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Το ίδιο σκέπτεται και ο Erdoğan. Δεν θέλω να δώσω χρονικό περιθώριο αλλά οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι ανοιχτού τέλους. Ας μην πούμε τελευταία ημερομηνία, όμως οι εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία είναι κρίσιμη ημερομηνία. Μετά τις εκλογές, είναι «καιρός απόφασης». Ή λύση ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από τις επαφές μας και από τις δηλώσεις ο χρόνος έχει ωριμάσει για να κάνει η Τουρκία το μεγάλο βήμα ως προς τη Σύμβαση Δικαίου Θαλάσσης. Είναι καιρός να πραγματοποιηθούν τα γενναία βήματα των όσων ακούσαμε από τα χείλη Erdoğan και Davutoğlu. Γι αυτό το λόγο λέω στην Τουρκία το εξής: Υπογράψτε τη Διεθνή Συμφωνία Δικαίου Θαλάσσης. Για το θέμα τις υφαλοκρηπίδας μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα για την ειρήνη μαζί με την Τουρκία.
Η Τουρκία έτσι θα αναπτύξει το δόγμα μηδενικών προβλημάτων;
Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Το Διεθνές Δίκαιο δίνει το δικαίωμα αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλα τα παράκτια κράτη. Όμως, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η χρησιμοποίηση από πλευράς μας του δικαιώματός μας αυτού αποτελεί αιτία πολέμου «casus belli». Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Συμφωνίας των Ην. Εθνών, η οποία είναι ιερό κείμενο. Ενδιαφέρομαι να μάθω άραγε πράγματι η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει κατ’ αυτόν τον τρόπο το δόγμα μηδενικών προβλημάτων; Ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή στην οποία δεν υπάρχει θέση απειλών πολέμου. Σε τελευταία ανάλυση η προσπάθεια μιας πλευράς να επιβάλλει στην άλλη πλευρά με άσκηση βίας και απειλές την επιθυμία της είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι ισχύος. Την Παρασκευή (25 Μαρτίου) που εορτάσθηκε η εθνική εορτή της Ελλάδος, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών. Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Δεν αλλάζει το καθεστώς του Αιγαίου και η Ελλάδα χρησιμοποιώντας κάθε απαιτούμενο μέσω θα συνεχίσει να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα της. Το μοναδικό πράγμα που κερδίζει η Τουρκία με αυτού του είδους συμπεριφορά, είναι το να δημιουργεί ένταση και υποψία όσον αφορά την φερεγγυότητά της. Δεν μας αρέσει η κατάσταση αυτή. Όμως, να είστε βέβαιη ότι θα πράξουμε ο τι απαιτείται για να προστατέψουμε την κυριαρχία μας.
Σκέψου Αχμετ τι ένταση δημιουργείται στην ελληνική κοινή γνώμη.
Μας λένε ότι η Τουρκία εφαρμόζει πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, η Τουρκία έχει αλλάξει, επιδεικνύει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, επιθυμεί να γίνει μεγάλος παίκτης στην περιοχή, δεν θέλει εντάσεις. Περιμένουμε αυτά που λέγονται να γίνουν αλήθεια. Αυτό το λέω και στον Davutoğlu. Του λέω το εξής: ‘Ahmet, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, είμαστε επίσης στρατηγικοί εταίροι. Όμως, καθημερινά προκύπτουν μπροστά μας πολλοί λόγοι για ένταση. Πάνω από τα νησιά που ζει ελληνικός λαός πετούνε συνεχώς τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία του τουρκικού στόλου περνούν πολύ κοντά από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας και στέκονται. Ahmet, σκεφθείτε την ένταση που δημιουργεί αυτό στην ελληνική κοινή γνώμη. Οι κινήσεις αυτές δίνουν ατού στα χέρια εκείνων που επιθυμούν να επωφεληθούν από μια αρνητική ατμόσφαιρα. Πως μπορεί ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου να μεταβεί στο Erzurum για να υποστηρίξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια μέρα μετά από τις πτήσεις 10 τουρκικών αεριωθουμένων σε ύψος 200 μέτρων πάνω από ένα μικρό νησί που ζει κόσμος; Πως μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί γίνονται αυτά στο Αιγαίο ενώ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επικρατεί μια θετική ατμόσφαιρα; Κάνουμε αυτήν την ερώτηση αλλά δεν έχουμε λάβει μια πραγματική απάντηση. Μας λένε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν κάθε αεροσκάφος. Το δικό μας θέμα, ως ελληνική πλευρά δεν είναι οι σχέσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού. Εμείς κοιτάμε τα αποτελέσματα και το αποτέλεσμα είναι το εξής: ακούμε ευχάριστα λόγια από τους τούρκους συνομιλητές μας αλλά την επόμενη αυξάνονται οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο.
Εκείνη την ημέρα μίλησα επανειλημμένα με τον Davutoğlu στο τηλέφωνο. Του εξήγησα ότι αν και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου επιθυμεί πολύ να μεταβεί στο Erzurum εξετάζεται ακόμα το αν θα μεταβεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα μπορούσε να μεταβεί μετά από μια τέτοια προβοκάτσια; Μπορώ να σας πως μόνο ότι άκουσα στο τηλέφωνο τα απαιτούμενα πράγματα έτσι ώστε να μεταβεί ο Πρωθυπουργός μας στο Erzurum.
Το σχόλιο του Davutoğlu για το Καστελόριζο ψύχρανε την ατμόσφαιρα
Βεβαίως, όπως κάθε έλληνα έτσι κι μένα με ενόχλησε η δήλωση του Davutoğlu ότι το Καστελόριζο θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στο πλαίσιο της Μεσογείου κι όχι του Αιγαίου. Το Καστελόριζο είναι ένα μέρος των Δωδεκανήσων και οι θαλάσσιοι τομείς επικαλύπτονται με αυτούς της Τουρκίας. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης και εδώ δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος. Το σχόλιο του Davutoğlu δεν βοήθησε σε τίποτα από το να ψυχράνει την ατμόσφαιρα. Γι αυτόν τον λόγο, στην κοινή δήλωσή μας, αναγκαστήκαμε να επιβεβαιώσουμε τα γνωστά και είπαμε: σκοπός των διερευνητικών συνομιλιών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Με τον Davutoğlu κάναμε μέχρι σήμερα συνομιλίες επί ώρες. Είναι ικανός διπλωμάτης και επιτυχημένος ακαδημαϊκός. Γι αυτόν τον λόγο είναι υψηλές οι προσδοκίες μου από τον ίδιο.
Κύπρος Η έννοια της μητέρας πατρίδος δεν έχει θέση στο σήμερα
Δεν έχει κανένα νόημα να λέγεται ότι η Τουρκία βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει τους τουρκοκύπριους. Όσο κι αν η κατοχή παρεμποδίζει τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από το να είναι μέλος της ΕΕ, οι Τ/Κ είναι πολίτες της ΕΕ. Η ασφάλεια τους έχει τεθεί υπό εγγύηση από την ΕΕ. Πέραν αυτού κανένας δεν μπορεί να καταλάβει ότι η Τουρκία των 75 εκατομ. Θα πρέπει να φοβάται από τις 750.000 Ε/Κ. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτε από το να αφήσει να πάρει ανάσα το νησί αποσύροντας τα στρατεύματα. Επίσης, σήμερα πλέον δεν έχει καμία θέση η έννοια της «μητέρας πατρίδας». Απ’ ότι είδαμε στις εκδηλώσεις που έγιναν στον βορρά τους περασμένους μήνες, οι έποικοι και οι τούρκοι στρατιώτες αποτελούν πρόβλημα για τους Τ/Κ. Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ επιθυμούν να ζήσουν και πάλι μαζί, στα δικά τους κοινά εδάφη, ελεύθερα σε μια Κύπρο που θα ενωθεί και πάλι.
Οι ρωμιοί της Πόλης Όραμα Ίμβρου με την ελληνική μειονότητα
Ερ: Πως αντιμετωπίσατε την έκκληση του Πρωθυπουργού Erdoğan «να επιστρέψουν οι ρωμιοί της Πόλης που είναι Τούρκοι υπήκοοι»;
Απ: Κατά τη γνώμη μου ο αξιότιμος Erdoğan μιλάει με την καρδιά του. Θα ήθελα να αναζωογονήσουμε την ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο και στη Τένεδο. Επιθυμώ να επισκεφθώ την Ίμβρο μαζί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που γεννήθηκε εκεί και με τον Davutoğlu. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε όλοι μαζί να μιλήσουμε με τους λίγους έλληνες που απέμειναν στην Τουρκία, να τους διευκολύνουμε τη ζωή τους και να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που έφυγαν να αγαπήσουν το νησί και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους.
Δυτική Θράκη: Πεπαλαιωμένη αντίληψη η μεταχείριση της μειονότητας ως ομήρων.
Ερ: Ο Davutoğlu κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα προέβη σε έκκληση στην μειονότητα στη Δυτική Θράκη να διατηρήσει την θρησκευτική και εθνική της ταυτότητα. Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με τη Δυτική Θράκη;
Απ: Ορισμένοι στην Τουρκία ασκούν ένα είδος συμπεριφοράς ιδιοκτησίας στις κοινωνίες, στις γειτονικές χώρες έτσι ώστε χρησιμοποιώντας τη θρησκεία ή τη γλώσσα να επιμείνουν για να αποκτήσουν θέση. Αυτό είναι ένας πεπαλαιωμένος τρόπος του σκέπτεστε, με τον οποίο γίνεται μεταχείριση ομήρου, ανάλογα με τη βούληση, σε ανθρώπους σε αυτή τη γεωπολιτική σκακιέρα. Ίδια είναι και η αντίληψη, η οποία έγινε αιτία στην απώλεια της ελληνικής κοινωνίας της Κων/πολης, η οποία από 200.000 που ήταν κάποτε, τώρα αποτελείται μόνο το ανώτατο από 2000 άτομα. Αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών. Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρεώσεις στους υπηκόους τους. Εγώ δεν έχω την αντίληψη ότι ο αξιότιμος Davutoğlu συμμετέχει σε αυτήν την αντίληψη. Ο ίδιος είναι σύγχρονος άνθρωπος και έχει την επίγνωση ότι δεν θα πρέπει να γίνεται παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας. Επίσης, είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου