Επιδιώκει χρονοδιάγραμμα στις διευθετήσεις η Άγκυρα
Διμερής συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη, μετά τις εκλογές του Ιούνη στην Τουρκία
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το θόρυβο που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά και να προετοιμάσει το κλίμα για παραπομπή του συνόλου των διευθετήσεων στο Δικαστήριο της Χάγης, επιχείρησε, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
Κάνοντας τον ανήξερο δήθεν για τις τουρκικές αξιώσεις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως «η δήλωση του Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Ελληνα». Ο ίδιος χαρακτήρισε το casus belli της Τουρκίας για τα 12 μίλια «ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ, που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας», αναρωτώμενος αν «με αυτόν τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Εξωτερικών, με έμμεσο τρόπο, έθεσε το χρονοδιάγραμμα στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, λέγοντας ότι «μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πρέπει ή να υπάρξει μία λύση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα». Αυτό που δεν είπε ο Δ. Δρούτσας είναι το τι θα γράφει το συνυποσχετικό της προσφυγής, αφού εκεί θα πρέπει να ορίζονται ζητήματα σχετικά με τα χωρικά ύδατα, δηλαδή τα σύνορα.
Φανερώνοντας τον πραγματικό καημό της κυβέρνησης, ο Δ. Δρούτσας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι με τις τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, η ελληνική πλευρά δυσκολεύεται να πείσει τον ελληνικό λαό για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα: «Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα; Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο, τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά».
Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο Νταβούτογλου στη μειονότητα στη Θράκη να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική της ταυτότητα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα (...) Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».
http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_7452.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου