Άνω κάτω ο Τουρκικός στρατός λόγω ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑΣ.-Η αντιπολίτευση κατηγορεί για «φίμωμα» τον Ερντογάν
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Oι συλλήψεις πρωην στρατηγών αλλα κυρίως των ενεργεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού, με την κατηγορία συμμετοχής στο σχέδιο «Βαριοπούλα» αλλάζει όλη τη δομή στην πυραμίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Καθώς όσοι αξιωαμτικοί συνελήφθησαν χάνουν τη δυνατότητα της προαγωγής. Ανάμεσα στα ονόματα που χάνουν αυτή τη δυνατότητα είναι και το όνομα του στρατηγού Κορκούτ Όζαρσλαν ο οποίος θεωρούνταν ως πιθανό πρόσωπο που θα γίνει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων το 2017. Αν ο ίδιος θα έπαιρνε προαγωγή το 2015 θα γίνονταν αρχηγός του Στρατού Ξηράς και το 2017 θα αναλάμβανε τα ηνία του τουρκικού στρατού το 2017. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του τουρκικού στρατού όσοι συλλαμβάνονται με κάποια κατηγορία ακόμη και αν αφεθούν ελέυθεροι, δεν μπρούν να πάρουν προαγωγή.
Με τα σημερινά δεδομένα 10 αξιωματικοί, ανάμεσα τους αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, οι οποίοι συνελήφθησαν περίμεναν την προαγωγή τους. Τώρα αναγκαστηκά θα βγουν απο την «πυραμίδα» και στη θέση τους θα προαχθούν άλλοι.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, κάθε δίκη στην Τουρκία ολοκληρώνεται σε περίπου 4-5 χρόνια, έτσι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί θα αναγκαστούν να πεεριμένουν την ετυμηγορία για να μπορέσουν να προαχθούν.
Επίσης η εν εννεργεία αξιωματικοί ενδέχεται να παφθούν απο τα καθήκοντα τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη της «Βαριοπούλας». Σε περίπτωση που το αποφασίσει αυτό ο Υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, τότε θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα περικοπεί το 1/3 του μισθού τους.!
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=7&art_id=3260
Ακύρωση της επίσκεψης του Isik Kosaner Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Αζερμπαιτζάν
Ακυρώθηκε η επίσκεψη του του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Isik Kosaner στο Αζερμπαιτζάν κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τον άν θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον, όσο και για τους λόγους της ματαίωσης.Εικάζεται πώς η επίσκεψη ματαιώθηκε λόγω των πρόσφατων συλλήψεων απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο σχέδιο «Βαριοπούλα».
http://news.am/eng/news/48080.html
Η αντιπολίτευση κατηγορεί για «φίμωμα» τον Ερντογάν
Αποκαλώντας τους «αποτυχημένους» απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε όσους τον επέκριναν χθες για τις προχθεσινές 163 συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών, αποστράτων και εν ενεργεία, που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σχέδιο «Βαριοπούλα».
Στην όλο και μεγαλύτερη επιρροή που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη και σε προσπάθεια να «φιμώσει» τους αντιπάλους της απέδωσαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) το κύμα συλλήψεων. «Κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει την κυβέρνηση σε τέτοιου είδους υποθέσεις», είπε οργισμένος ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβλεψε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα εξέλθουν νικήτριες από τη δοκιμασία, εφόσον όλα συντελούνται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ενώ ο υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστράτευσης των υποδίκων πριν από τη λήξη της δίκης για τη «Βαριοπούλα».
Αμφίρροπο υποστηρικτή στο πρόσωπο του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρήκε η κυβέρνηση, καθώς αυτός στηλίτευσε όλους τους υποκινητές πραξικοπημάτων, αναγορεύοντας υπέρτατο ρυθμιστή της Δημοκρατίας και του νόμου την Εθνοσυνέλευση και ύστατο κριτή οιασδήποτε κυβερνητικής αλλαγής την κάλπη. Και αυτός, όμως, απεφάνθη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους εχθρούς της.
Βολές δέχθηκε η κυβέρνηση, κυρίως από τους Τούρκους δημοσιογράφους, και για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και τριών ακόμη συναδέλφων του, με την κατηγορία της διασύνδεσης με την Εργκένεκον, επειδή στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ODA TV αναρτούσε δημοσιεύματα υπέρ των πρωταγωνιστών της περιβόητης υπόθεσης. Δημοσιογραφικές ενώσεις και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν χθες εντόνως, εκφράζοντας φόβους για «κυνήγι μαγισσών» εναντίον δημοσιογράφων, με το επιχείρημα ότι ο Σονέρ τιμωρήθηκε μόνο και μόνο επειδή επέκρινε συνεχώς την κυβερνητική πολιτική.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_16/02/2011_432788
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου