Η Άγκυρα απέλυσε τον πρέσβη της στα κατεχόμενα!
Η Τουρκία ανακάλεσε τον “πρέσβη” της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Καγιά Τουρκμέν. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες το πρωί, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα. Μετέφεραν επίσης πληροφορίες ότι στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι “ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία ώστε να βγουν οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές“.
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του ” πρέσβη” στα κατεχόμενα, αλλά δεν είπε λέξη σχετικά με το γεγονός ότι ο κ. Τουρκμέν εθεωρείτο “άνθρωπος του κατεστημενου” και “Κεμαλιστής”, που υπονόμευε τις σχέσεις της Άγκυρας με του Τουρκοκύπριους.
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα με επιστροφή στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό Τύπο, να εξετάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σενάριο αυτό δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας , που τους επιβάλει το καθεστώς τους, με οδηγίες της Άγκυρας και της άρνησης της τελευταίας να καλύψει ένα κενό 200 εκ. Δολλαρίων στο Προϋπολογισμό του ψευδοκράτους.
Από την πλευρά τους με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι Τουρκοκύπριοι στα οικονομικά μέτρα, που προωθεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα, και στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για «αχάριστους και ξεδιάντροπους» Τουρκοκύπριους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, η συντεχνιακή πλατφόρμα προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο για τις 2 Μαρτίου.
Ελληνικά σχόλια
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του τόνισε ότι:
“Έχουμε παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και πρέπει να σας πω ότι θεωρούμε πως αυτές αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα. Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία δεν είναι βιώσιμη, μία κατάσταση η οποία ουσιαστικά υπάρχει ως προϊόν μίας στρατιωτικής εισβολής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής. Βλέπουμε τους Τουρκοκυπρίους να είναι πιεσμένοι από τους εποίκους, από τον κατοχικό στρατό, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αφήσει την Κύπρο να αναπνεύσει, θα πρέπει να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει με εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου η Κύπρος, ολόκληρη η Κύπρος, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση“.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου