Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκική “Ziraat Bank” δίνει δάνεια σε Έλληνες στρατιωτικούς στην Θράκη!


“Έφτασα εξω από την τουρκική τράπεζα της Ξάνθης. Σήκωσα το κεφάλι μου και κοίταξα. Πού μπαίνω; σκέφτηκα!Η ανάγκη όμως ήταν πολύ μεγάλη… Έπρεπε να πάρω δάνειο και οι Ελληνικές τράπεζες δεν μου έδιναν, αν και στρατιωτικός, επειδή δεν είχα εγγυητή!!! Πού να το βρω τον εγγυητή σε μία πόλη που δεν έχω φίλους παρά μόνο γνωστούς; Μας έκοψαν και από τον μισθό και ο προγραμματισμός της οικογένειας τινάχτηκε στον αέρα…Προχώρησα και μπήκα μέσα… Κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, αλλά είναι φυσικό. Αυτή η τράπεζα είναι Τουρκική…
Πλησίασα σε έναν γκισέ και η κοπέλα που ήταν εκεί μου είπε:

“- Γκιουνάιντε. Άφεριμ αφέντιμ. Οζ Γκελντί;” (Καλημέρα. Καλώς ήρθατε κύριε. Τί κάνετε;)

- Καλημέρα, ανταπάντησα. Ξέρετε ήρθα να ρωτήσω για καταναλωτικό δάνειο…
Η κοπέλα κατάλαβε ότι δεν ήμουν μουσουλμάνος και μου μίλησε πλέον σε σπαστά Ελληνικά:
“- Φυσικά. Πείτε μου τί ακριβώς θέλετε;”
- ¨Ενα καταναλωτικό δάνειο. Θέλω να με ενημερώσετε για τους όρους και τι χρειάζεστε από χαρτιά, της είπα.
Έβγαλε κάποια χαρτιά που είχε μπροστά της, ξεχώρισε δύο και μου τα έδωσε, λέγοντάς μου ότι θέλει φωτοτυπία ταυτότητας και ένα εκκαθαριστικό της Εφορίας.
Πήρα τα χαρτιά στα χέρια μου και τα κοίταξα. Το ένα ήταν στα Αγγλικά και το άλλο στα Τούρκικα!!!
- Δεν καταλαβαίνω τίποτε, της είπα.
“- Είναι οι όροι του δανείου αυτοί και αν θέλετε μπορώ να σας ενημερώσω. Τι δουλειά κάνετε;”
- Στρατιωτικός, της απάντησα.
Η κοπέλα με κοίταξε σαν σαστισμένη, έδειξε να πάγωσε.
“- Μισό λεπτό, περιμένετε”, μου είπε και σηκώθηκε από τη θέση της. Πήγε σε ένα γραφείο που ήταν πίσω της και μίλησε σε έναν άνδρα.
Αυτός σηκώθηκε αμέσως. Με πλησίασε χαμογελαστός και μου ζήτησε ευγενικότατα να καθήσουμε στο γραφείο του. Με ρώτησε αν θέλω να παραγγείλω κάτι…!
“- Είστε στρατιωτικός ε; Ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε και να σας κάνουμε πελάτη μας. Πείτε μου, τι ακριβώς θέλετε να μάθετε για το καταναλωτικό δάνειο που είπατε στην κοπέλα…”
- Ξέρετε, με ενδιαφέρει το επιτόκιο, αλλά δεν έχω εγγυητές επειδή είμαι από αλλού και δεν γνωρίζω κανέναν εδώ, σε αυτή την πόλη…
“- Μην ανησυχείτε καθόλου. Το επιτόκιο είναι 3% και δεν θέλουμε εγγυητές”…
Έμεινα να τον κοιτάζω σαν χαζός…
- Και πότε θα πάρω τα χρήματα; τον ρώτησα.
“-Αμέσως μετά τις απαραίτητες υπογραφές. Δηλαδή σήμερα, όταν θα βγαίνετε από εδώ θα έχετε τα χρήματα μαζί σας. Μην ανησυχείτε καθόλου”, μου είπε, ενώ ήμουν σίγουρος πως το χαμόγελό του ήταν ειρωνικό, αφού και άλλοι από τριγύρω μας κοίταζαν χαμογελαστά.
Ένιωθα πολύ άσχημα, αλλά η ανάγκη ήταν μεγάλη. Ποιός ξέρει τι να σκεφτόντουσαν για εμένα και για το Ελληνικό Στράτευμα…!
- Μπορώ να το σκεφθώ και να επιστρέψω; ρώτησα τον κύριο με τον οποίο μιλούσα…
“- Φυσικά. Σκεφθείτε το και ελάτε όποτε θέλετε. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας εξυπηρετήσουμε και να σας βοηθήσουμε…”, μου είπε.
Ναι, μεγάλη χαρά σκέφτηκα μέσα μου. Σηκώθηκα να φύγω, επειδή η ψυχή μου δεν άντεχε να δανειστώ από τουρκική τράπεζα… Δεν ξέρω, μπορεί τελικά να πάω, αφού οι δικοί μας με έχουν σαν σκουπίδι για πέταγμα και δεν νοιάζονται για τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειάς μου…
Το γεγονός της δανειοδότησης Ελλήνων στρατιωτικών είναι αδιάψευστο, λόγω προσωπικής μαρτυρίας συγκεκριμένου δανειολήπτη, αλλά και προσκείμενων στρατιωτικών, στο φιλικό του περιβάλλον, που με πόνο ψυχής καταγγέλουν το οικονομικό αδιέξοδό τους μετά τα οικονομικά μέτρα που πήρε εναντίον τους η Τροϊκανή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Όπως καταγγέλουν, λόγω της ιδιότητάς τους που σημαίνει συνεχείς μετακινήσεις και της παραμονής τους μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, δημιουργούνται οικονομικά προβλήματα στις οικογένεις στρατιωτικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε πόλεις ή χωριά που δεν γνωρίζουν κανέναν.
Δηλαδή, πλήρως αβοήθητοι, πρέπει να ανταπεξέρχονται στα ό,ποια οικονομικά προβλήματα, τελείως μόνοι και επιφορτιζόμενοι το κόστος (όσο το δυνατόν αξιοπρεπούς) διαβίωσης των οικογενειών τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ικανοποιητικής παροχής στην εκπαίδευση των παιδιών τους…
Η κυβέρνηση, με την μείωση των μισθών, αλλά και η πρακτική των τραπεζών, που απαιτούν εγγυητές για καταναλωτικά δάνεια (άσχετα αν η μισθοδοσία των στρατιωτικών ικανοποιείται από τις τράπεζες από τις οποίες ζητάνε κάποιο δάνειο), έχουν οδηγήσει σε ένα λογικό, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο σημείο τους στρατιωτικούς που όμως πρέπει να μην χάσουν το ηθικό τους και να ανταπεξέλθουν ψυχικά και ηθικά απέναντι στις απειλητικές διαθέσεις της Ελληνικής Πολιτείας που εκδηλώνονται (και όχι μόνο οικονομικά) απέναντί τους.
Καλημέρα Ελλάδα, που βγήκες στο πωλητήριο με την μορφή καταναλωτικού δανείου..!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;;;;;
ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ;;;;;;;;
ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!
Τα στοιχεία του καταγγέλλιντα στην διάθεση σας, εαν χρειασθούν!

emprosdrama

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Είναι όντως λυπηρό το φαινόμενο να οδηγούνται στ στελέχη των Ε.Δ. στην τουρκική τράπεζα για ένα καταναλωτικό δάνειο, επειδή οι ελληνικές ζητούν εγγυητή....ενώ μόνο και μόνο στο άκουσμα ότι είναι στρατιωτικός (με εγγυημένο μισθό από το ελληνικό δημόσιο) έπρεπε να δίνουν δάνεια με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν θα σταθούμε περισσότερο ούτε στην πολιτκή των τραπεζών ούτε στα αίτια που οδήγησαν την κατάσταση μέχρι εδώ (μιλάμε για τις περικοπές των μισθών σε όλους ενώ τρέχουν οι υποχρεώσεις...). Θα σταθούμε όμως στους κινδύνους που υπάρχουν για την στρατιωτική και ενδεχομένως την εθνική ασφάλεια. Και δεν είναι ένα ακόμα σενάριο της αρρωστημένης φαντασίας μας, αλλά μια σοβαρή πιθανότητα να βγει αληθινό.

Θα κάνουμε μια υπόθεση εργασίας....έστω ο εν λόγω στρατιωτικός παοφασίζει να πάρει το παθητό γι αυτόν δάνειο από την τουρκική τράπεζα. Οι παρενέργειες έχουν ως εξής:

1. Λόγω μη ύπαρξης εγγυητή (του είπαν ότι δεν χρειάζεται), θα μπει σε υποθήκη είτε το σπίτι του ή ότι άλλο έχει στην ιδιοκτησία του. Βλέπετε οι τράπεζες δεν είναι ούτε ΜΚΟ φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ούτε κάνουν χρηματικές δωρεές στον κοσμάκη.

2. Το τυράκι στην όλη ιστορία είναι η αμεσότητα ρευστοποίησης και το χαμηλό επιτόκιο.

3. Και τώρα μπαίνουμε στο ψητό. Σε περίπτωση σύναψης δανείου θα αναγκαστεί να δηλώσει και κάποια περισσότερα στοιχεία, όπως αυτά της στρατιωτικής του ταυτότητας και επιπλέον θα του ζητηθούν υπό το πρόσχημα της εύκολης ενέυρεσής του η Μονάδα που υπηρετεί. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ο στρατιωτικός γίνεται από αμέλεια, πηγή πληροφοριών. Τα στοιχεία που θα δώσει θα επεξεργαστούν όχι από την τράπεζα αλλά από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας, είτε για μελλοντική χρήση, είτε για επιβεβαίωση των ήδη πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της για τις στρατιωτικές Μονάδες της Ξάνθης (αν υπηρετεί στην Ξάνθη) ή της πόλης στη οποία υπηρετεί.

4. Το κείμενο με τους όρους όπως αναφέρθηκε ήταν γραμμένο στην αγγλική και την τουρκική γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι για να τους μελετήσει θα πρέπει να γνωρίζει μια από τις δύο γλώσσες ή να καταφύγει σε δηκιγόρο για μετάφραση και παροχή συμβουλών, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τα ψιλά γράμματα κρύβουν τις παγίδες. Οπότε εάν οι όροι είναι μη συμφέροντες να μην το πάρει είδηση και να βρεθεί εμπρός στον κίνδυνο να χάσει ακόμα και την πεεριουσία του λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου.

5. Με την τράπεζα να πιέζει και να εκβιάζει τον πελάτη, για την εξόφληση του δανείου, ο τελευταίος θα επιχειρήσει κάποιον συμβιβασμό - διακανονισμό εξόφλησης του ποσού. Εδώ μπαίνει στο χορό η αντιπρόταση της τράπεζας που θα περιέχει κάποια μορφή "συνεργασίας", με τον πελάτη της. Δείχνοντας κατανόηση θα του ζητήσει (προκειμένου να του γίνουν διευκολύνσεις) να κάνει "εξυπηρετήσεις" με το να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική μονάδα του.

6. Εάν ο χαρακτήρας του στρατιωτικού είναι αδύνατος και δεν έχει οικονομική άνεση να ανταπεξέλθει ενδεχομένως να ενδώσει και φανταστείτε τις συνέπειες στην εθνική και στρατιωτική ασφάλεια της χώρας.

Βέβαια τα παραπάνω είναι όπως είπαμε μια υπόθεση εργαίας και τίποτε άλλο. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς ευχόμαστε να μη συμβεί.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP