Μυστική διπλωματία για τα πετρέλαια – Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ
Ξεκίνησε το «μοίρασμα της τράπουλας» στο Αιγαίο για τον καθορισμό των θαλάσσιων οικοπέδων που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με ισχυρούς παίχτες όπως Τουρκία, Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και φυσικά ΗΠΑ. Οι συνομιλίες για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να θυμίζουν… Αιγαίο Πέλαγος, όμως η λύση έρχεται από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα που ορίζουν οι έρευνες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ο ορισμός της θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη που υπερκαλύπτονται τα χωρικά ύδατα τους λύνει και το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η ύπαρξη της ΑΟΖ είναι δυνατή μόνο κατόπιν διακήρυξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του παράκτιου κράτους.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποκαλύψει ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις διερευνητικές επαφές δεν συζητείται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει – επί υπουργίας Πέτρου Μολυβιάτη και Ντόρας Μπακογιάννη- συζητήσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Την κρίσιμη αυτή στιγμή οι ΗΠΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν τη βούληση τους να παίξουν καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την παρτίδα σκακιού που παίζεται στο Αιγαίο.
Η σιδηρά κυρία του State Department Χίλαρι Κλίντον στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Αγκυρα και σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά θα έρθει και στην Αθήνα. Το μενού των συνομιλιών περιλαμβάνει, εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Σκοπιανό, την ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ καθώς και το διάλογο που διεξάγεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για το Αιγαίο. Ο σύγχρονος «δρόμος του μεταξιού» για την αμερικανική εξωτερική πολιτική φέρει το όνομα εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου και σύναψη σημαντικών συμφωνιών με αμερικανικές εταιρείες.
Οι συνομιλίες με Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο για την ΑΟΖ
Η Αθήνα έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Αλβανία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων ζωνών και φυσικά της ΑΟΖ, όμως τα Τίρανα δεν έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, καθώς μετά τις πρόσφατες εκλογές ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο με ψήφους 9-0 ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες και με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. «Αγκάθι», όπως επισημαίνουν ανώτατοι παράγοντες του ΥΠΕΞ, αποτελούν οι ενστάσεις του Καντάφι να συμπεριλάβει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ ορισμένα μικρά ελληνικά νησιά νότια της Κρήτης. Η Ελλάδα από την πλευρά της δίνει το «πράσινο φως» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στον κόλπο της Σίδρας.
Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται και οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νότιοι γείτονες μας φέρεται ότι εγείρουν ενστάσεις στην ΑΟΖ γύρω από το Καστελόριζο, οι οποίες δημιουργούν εμπλοκή οτο θέμα. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, φέρεται ότι έχει εγείρει θέμα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών τους, κάτι όμως που μπορεί να γίνει μόνο όταν αμφισβητείται η κυριαρχία των υδάτων στο Καστελόριζο.
Για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο, η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα και κύκλοι του ΥΠΕΞ εκτιμούν όχι μόλις οι δύο χώρες κρίνουν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον, θα μπορέσουν γρήγορα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους. Στο παρελθόν η κυπριακή πλευρά είχε προσεγγίσει την ελληνική για τον καθορισμό της ΑΟΖ, χωρίς όμως η πρώτη να ανταποκριθεί στο αίτημα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Κύπρος έχει έλθει σε συμφωνία με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Η Κύπρος εγκαινίασε στις 16 Φεβρουαρίου 2007 τον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (έληξε στις 16 Ιουλίου 2007) και δόθηκαν άδειες ερευνών σε εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στρατηγική συμφωνία που παίζει η Ελλάδα για τη μεταφορά ενδεχόμενων φυσικών πόρων που θα εξορυχτούν από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία, προς την Ευρώπη. Θέμα αναγνώρισης της ΑΟΖ και του καθορισμού θαλάσσιων ζωών με το Ισραήλ δεν υφίσταται καθώς δεν επικαλύπτονται οι θαλάσσιες ζώνες των δύο κρατών.
Εφημερίδα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΣΕΛ. 72 & 73 - gdailynews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου