Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ


Οι αλεξιπτωτιστές του στρατού, εκπαιδεύονται σε μοντέρνες συνθήκες, σε τούνελ κάθετου αέρα, κάτι που λίγες χώρες στο κόσμο διαθέτουν.

Το τούνελ κάθετου αέρα που βρίσκεται στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, στην Άγκυρα, δίνει την δυνατότητα στους αλεξιπτωτιστές την εκπαίδευση που θα έπαιρναν σε 3-5 χρόνια, να την έχουν σε 6 εβδομάδες. Το Γενικό Επιτελείο για να δείξει το ευρισκόμενο στην Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων τούνελ κάθετου αέρα, οργάνωσε ενημέρωση τύπου. Οι δημοσιογράφοι όταν ήρθαν στο τούνελ κάθετου αέρα, έγιναν δεκτοί από τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων ταξίαρχο Λοκμάν Εκιντζί και από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου ταξίαρχο Ταγιάρ Σουνγκού.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το τούνελ κάθετου αέρα και για την εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα από τον διευθυντή του τομέα αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων συνταγματάρχη Ογούζ Τοζάκ, ο οποίος τους είπε πως η εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα στις Τ.Ε.Δ. γίνεται σχετικά με την στατική και ελεύθερη πτώση.

Ο συνταγματάρχης Τοζάκ τους είπε πως τα στατικά άλματα γίνονται περίπου από τα 400 μέτρα ύψος, και πως το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα με το άλμα που κάνει το προσωπικό. Για την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο είπε πως γίνεται από το μεγάλο ύψος των 10 χιλ. μέτρων, και πως σε αυτές τις πτώσεις τα αλεξίπτωτα ανοίγουν από το άτομο που εκτελεί το άλμα. Ο Συνταγματάρχης Τοζάκ ανέφερε πως η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων για να εκπαιδεύσει αλεξιπτωτιστές οργανώνει μαθήματα για στατική και ελεύθερη πτώση, και πως αυτοί που περνάνε τις εξετάσεις, κάνουν βραδινό άλμα –πλήρως εξοπλισμένοι- και μπορούνε πλέον να πάρουνε πουλάδα. Ο συνταγματάρχης Τοζέρ ανέφερε πως ένα μέρος της εκπαίδευσης των αλεξιπτωτιστών γίνεται στο τούνελ κάθετου αέρα.

Ανέφερε πως το τούνελ κάθετου αέρα ήταν ένα σχέδιο του υπουργείου εθνικής άμυνας, πραγματοποιήθηκε από Τούρκους μηχανικού , παραδόθηκε στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων στις 31-10-2008, και πρόσθεσε πως με το τούνελ κάθετου αέρα η έξοδος από το αεροπλάνο μέχρι τη στιγμή που ανοίγει το αλεξίπτωτο στην ελεύθερη πτώση γίνεται σε ένα τεχνητό περιβάλλον.

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο συνταγματάρχης Τοζάκ είπε πως καθώς στο τούνελ κάθετου αέρα, ο αέρας περνά μέσα από κλειστούς αγωγούς, στην αίθουσα της πτήσης δίδεται η επιθυμητή ταχύτητα και ανέφερε πως ¨ Ο στόχος της χρησιμοποίησης του τούνελ κλειστού αέρα είναι να αντιμετωπίσει την ανάγκη εκπαίδευσης ελεύθερης πτώσης με τρόπο ασφαλή, οικονομικό και χρονικά σύντομο. Η εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα είναι επικίνδυνη, μακρού χρονικού διαστήματος και δαπανηρή. Χάρη στο τούνελ κάθετου αέρα η επικίνδυνη εκπαίδευση για τα αλεξίπτωτα, γίνεται σε ένα περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενο και ασφαλές. Τα διάστημα της ελεύθερης πτώσης από αεροπλάνο διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Στο τούνελ κάθετου αέρα το προσωπικό μπορεί να ίπταται από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Η εκπαίδευση για την οποία παλιότερα χρειαζόταν 150 άλματα και μια περίοδο 3 έως 5 χρόνων, πλέον μπορεί να γίνει στο σύντομο διάστημα των 6 εβδομάδων. Στο δε θέμα των εξόδων πτήσης, τα 30 δευτερόλεπτα πτώσης από αεροπλάνο κοστίζουν κατά μέσο όρο 60 δολάρια, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στο τούνελ, κοστίζει περίπου 2 δολάρια.

Την ώρα που ένας πλήρως εξοπλισμένος αλεξιπτωτιστής έκανε μια παρουσίαση, ο Τοζάκ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο συνταγματάρχης Τοζάκ ανέφερε πως τα αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης μπορούνε να φέρουν βάρος έως 160 κιλών και πως για πρώτη φορά η εκπαίδευση παρέχεται συνοδεία ψυχολόγου, ώστε να ξεπεραστεί ο φόβος του ύψους.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ
Μετά την ενημέρωση αλεξιπτωτιστές της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων έκαναν επίδειξη στο τούνελ κάθετου αέρα.

Εφ. Ραντικάλ 29-12-2010

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP