Δρούτσας – Νταβούτογλου: κανείς δεν άκουσε την ουσία της κουβέντας!
Πραγματοποιήθηκε χθες στην Άγκυρα η πολύ-αναμενόμενη συνάντηση των Δ. Δρούτσα και Α. Νταβούτογλου, στη διάρκεια της οποίας, οριστικοποιήθηκε η εντός Μαΐου επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και η σύσταση ενός διμερούς Συμβουλίου, σύμφωνα με την τουρκική πρόταση του περασμένου Δεκεμβρίου, στο οποίο θα παραπεμφθεί το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων μιας και η Ελλάδα κατά τον πρωθυπουργό και τον ανυπεξ, Δ. Δρούτσας, θεωρεί σαν μόνη διαφορά της την υφαλοκρηπίδα! Επικεφαλής αυτού του Συμβουλίου από Ελληνικής πλευράς αναλαμβάνει ο πρώην πρέσβης και επικεφαλής της ΕΥΠ (νυν σύμβουλος στο ΔΣ της Alpha Bank) Παύλος Αποστολίδης. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις διάρκειας 2,5 ωρών συνομιλίες περισσότερο από μια ώρα οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου ήταν μόνοι τους, οπότε κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να υποθέσει τι ακριβώς συζητήθηκε στη διάρκεια τους, ενώ στη συνέχεια από ελληνικής πλευράς περέστησαν ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κ. Ξύδας, και ο ΓΓ ου υπεξ, Ι. Ζέππος καθώς και ο πρέσβης κ. Παναγόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ανυπεξ.
Στη συνέντευξη που ακολούθησε, οι δυο υπουργοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι (αν και το γιατί αισθανόταν έτσι ο κ. Δρούτσας παραμένει ερωτηματικό) καθώς ο κ. Νταβούτογλου έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις ενδεικτικές, του πως βλέπει τα πράγματα η Τουρκία και προς ποια κατεύθυνση μας σέρνει (σ. σ. τα σημεία αυτά ακολουθούν με μαυρισμένα στοιχεία).
Η συνέντευξη
Για ένα ”όραμα που δεν θα βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα”, έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον έλληνα αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. ”Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στο ίδιο σοκάκι και έχουν προβλήματα. Εμείς δεν θα το εγκαταλείψουμε ποτέ. Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον”, είπε ο κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η Τουρκία ”επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”.
Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα. ”Έχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν ,αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, γιατί είναι ένα θέμα που δεν διευκολύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. ”Είναι ειλικρινής η επιθυμία μας να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως με σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης, το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση”, δήλωσε ο κ. Δρούτσας.
”Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας και έτσι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού αυτό το δρόμο”, είπε.
Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.
”Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα”, τόνισε ο κ. Δρούτσας. ”Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη”, τόνισε.
Ο Α. Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει «μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό υπό τον όρο της ισότιμης αναγνώρισης των δυο κοινοτήτων».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου