Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

TOYΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Τετράστηλο δημοσίευμα στην 4η σελίδα της σημερινής αγγλόγλωσσης Today’s Zaman, με τίτλο «Ankara defiant after EU accusations on illegal migration», σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η τουρκική πρωτεύουσα υπογράμμισε τις παγκόσμιες παραμέτρους του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και της αυξανόμενης ανάγκης για αυξημένη διεθνή συνεργασία, ανταπαντώντας στη σκληρή κριτική κατά της Τουρκίας από πλευράς Ε.Ε., η οποία υποστήριξε πως η Τουρκία δεν πράττει όσα της αναλογούν επί του θέματος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, ο επικεφαλής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. κατηγόρησε την Τουρκία ότι κάνει τα στραβά μάτια στο παράνομο εμπόριο λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα. Τα σχόλια του Jacques Barrot, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια, προήλθαν μετά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία για τις υποχρεώσεις της επί του ιδίου θέματος, στην παράγραφο για την παράνομη μετανάστευση των συμπερασμάτων της Προεδρίας, μετά από μία συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο διήμερο 18-19 Ιουνίου.


«Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε την Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις από τις ακτές της, προς την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία κλείνει τα μάτια σε όλη την κίνηση λαθρεμπόρων, που εκμεταλλεύονται υποψηφίους μετανάστες», είπε ο κ. Barrot σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να παράσχει οικονομική αρωγή στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα δήλωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να δεχθεί την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, που έφτασαν στα εδάφη της μέσω Τουρκίας. «Κάθε χώρα, που θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον, πρέπει να κάνει βήματα προς την Ευρώπη», είπε στην ίδια συνέντευξη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας [με την απαίτηση επανεισδοχής] εμποδίζει την οδό της Τουρκίας προς την Ε.Ε.].

Την Τετάρτη, στην Άγκυρα, αξιωματούχοι του Τ/ΥΠΕΞ παρέπεμψαν την εφημερίδα σε γραπτή ανακοίνωση επί του ιδίου θέματος που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση αυτή αντανακλά ακριβώς την οπτική της τουρκικής πρωτεύουσας.

Στην Αθήνα, ο κ. Barrot είπε, επίσης, ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να διαπραγματευτεί συμφωνίες επανεισδοχής προσφύγων με το Πακιστάν και άλλες χώρες, βοηθώντας στην απάμβλυνση του προβλήματος.

Η Ελλάδα, από πολλά έτη χώρα αναχώρησης μεταναστών, παρά χώρα υποδοχής, επικρίνεται τακτικά από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις δικαιωμάτων για τη μεταχείριση, που επιφυλάσσει στους λαθρομετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να κατανοήσει ότι έχει την υποχρέωση, όπως πράττουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, να φιλοξενεί αυτούς που είναι διωχθέντες», σημείωσε ο κ. Barrot στη Συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο.

Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση, εξωθημένη από τα κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, δήλωσε αυτό το μήνα ότι θα γίνει σκληρότερη έναντι της λαθρομετανάστευσης, με ποινές που θα φτάνουν μέχρι τους 12 μήνες, αντί των 3, που ισχύει σήμερα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP