Ε.Ε./ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα 11 έφτασε ο αριθμός των θεματικών κεφαλαίων που άνοιξαν πλέον για την Τουρκία στη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., σημειώνει σε άρθρο του ο Toby Vogel στην EUROPEAN VOICE αυτής της εβδομάδας.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι η Σουηδία, που ανέλαβε από χθες την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε., και οι δύο εν εξελίξει διαδικασίες ένταξης- της Τουρκίας και της Κροατίας - φαίνεται να έχουν τελματώσει εξαιτίας του βέτο που ασκούν η Κύπρος και η Σλοβενία, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, αφενός η Σλοβενία εμποδίζει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Κροατία, λόγω της διμερούς συνοριακής τους διένεξης, αφετέρου η Κύπρος εμποδίζει το άνοιγμα οχτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας, εξαιτίας της τουρκικής άρνησης για την πρόσβαση από θαλάσσης και αέρος των κυπριακών μέσων μεταφοράς. Η Τουρκία από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, διότι η Ε.Ε. δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να θέσει τέλος στη διεθνή απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και υπογραμμίζει ότι επιθυμεί την ταυτόχρονη πραγματοποίηση και των δύο υποχρεώσεων.
Το εν λόγω ζήτημα, σημειώνει ο συντάκτης, πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο η σουηδική προεδρία θα καταφέρει να ανοίξει νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Άγκυρα έως τότε, παρά την τουρκική πεποίθηση ότι δύο κεφάλαια θα ανοίξουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Carl Bildt έκανε λόγο, προχθές, για «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., σε περίπτωση που αποτύχουν οι εν εξελίξει συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου.
Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan, από τις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο (στις 26 Ιουνίου) τόνισε ότι ο αργός ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι «αφύσικος» και προκαλείται λόγω «πολιτικών προφάσεων» από πλευράς ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. Υπογράμμισε δε, ότι «η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. συνιστά στρατηγικό στόχο για την Τουρκία».
Σημειώνεται τέλος, ότι στο πνεύμα αυτό, η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε στις 24 Ιουνίου να ενισχύσει το προσωπικό που στελεχώνει το γραφείο του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Egemen Bagic, από 100 σε 345 υπαλλήλους.
Στο θέμα του ανοίγματος του νέου κεφαλαίου, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αναφέρεται σε άρθρο της η σημερινή AGENCE EUROPE, όπου γίνεται μνεία στην Ενταξιακή Διάσκεψη Ε.Ε.- Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου