Στην Άγκυρα πηγαίνει ο Ταλάτ για να πάρει τις τελευταίες οδηγίες
Άγκυρα και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθορίζουν την πολιτική της τουρκικής πλευράς που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στις συνομιλίες. Ο κατοχικός ηγέτης, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα για να λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» αξιολογεί ως σημαντική την επίσκεψη Ταλάτ στην τουρκική πρωτεύουσα, την οποία επισκέπτεται ως «επίσημος» προσκεκλημένος του Προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ταλάτ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπασμπούγ. Στις συνομιλίες, θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην οποία έχουν φθάσει οι συνομιλίες και θα διαμορφωθεί η περαιτέρω στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη συνέχεια.
Ο Ταλάτ, που επιστρέφει στα κατεχόμενα την Τρίτη, θα συνοδεύεται από τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Πολιτικοί παρατηρητές, σημειώνουν ότι η επίσκεψη Ταλάτ και η στάση που θα τηρήσει στις επόμενες συναντήσεις των συνομιλιών, πιθανόν να καταδείξουν εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη σκληρή πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα ο κατοχικός ηγέτης, και θα σφραγίσουν τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία καθοδηγεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διαπραγμάτευση. Θα καταδείξουν ακόμη και το μέλλον των συνομιλιών, οι οποίες ουσιαστικά καρκινοβατούν, με τους δύο ηγέτες, να κλείνουν, πριν ανοίξουν τα κρίσιμα θέματα-αγκάθια των συνομιλιών, προφανώς γιατί δεν μπορούν να τα συζητήσουν, λόγω του χάσματος που υπάρχει στις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας έχουν μπει στο ψυγείο, πριν καν τοποθετηθούν στο τραπέζι.
Συμφωνία τέλος του χρόνου
Πάντως, ο Ταλάτ συνεχίζει να επιμένει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξευρεθεί συμφωνία και αρχές του 2010 θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για τη λύση.
Σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Ταλάτ τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τις «προεδρικές εκλογές» του Απριλίου 2010, ώστε να μην επηρεάσουν την προεκλογική περίοδο.
Τα κρίσιμα
Σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει διακοπή των συνομιλιών για τρεις βδομάδες, και το Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο Ταλάτ ευχήθηκε όπως η συμφωνία που θα βρεθεί στα επόμενα κρίσιμα κεφάλαια, να συμπέσει με τη συνολική συμφωνία στο Κυπριακό.
Τα κεφάλαια που θεωρούνται κρίσιμα, είπε, είναι εκείνο της Ασφάλειας-Εγγυήσεων και του Εδαφικού. Το πιο σοβαρό, όμως, πρόσθεσε, είναι το περιουσιακό, στο οποίο δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος. Απλώς συμφωνήθηκε, συμπλήρωσε, η δημιουργία επιτροπής για το Περιουσιακό και τα κριτήρια που θα διέπουν την επίλυση του προβλήματος, αλλά τα κριτήρια δεν έγιναν γνωστά.
Υπενθύμισε, ακόμη, ότι υπάρχει ασυμφωνία και στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση, ειδικά στον τρόπο που θα εκλέγεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Εκ περιτροπής προεδρία
Απαντώντας στον κατοχικό ηγέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι, αν εξευρεθεί λύση στο τέλος του χρόνου, δεν είναι μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά που εξαρτάται, αλλά και από τις δύο πλευρές. Αν οι θέσεις που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι, πρόσθεσε, συνάδουν με τη λογική και στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε μπορούμε, με σκληρή δουλειά, να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατό.
Αναφερόμενος στη δήλωση Ταλάτ, ότι υπάρχει ασυμφωνία στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, μέσα στο πλαίσιο ενος προεδρικού συστήματος με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για προεδρικό συμβούλιο. Και σε αυτό το θέμα, κατέληξε, έχουν καταγραφεί συγκλίσεις και αποκλίσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου