ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ RECEP TAYYIP ERDOGAN
«Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει έντονη ανησυχία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έναντι της κατάρρευσης των οικονομικών δομών, της ανεργίας, των προβλημάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης , αλλά και των απειλών και των κινδύνων που διαρκώς διευρύνονται πλήττοντας τη διεθνή ασφάλεια, η ανθρωπότητα φαίνεται να αμφισβητεί τη χρησιμότητα των περιφερειακών και διεθνών θεσμών που ισχύουν σήμερα», σημειώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan σε άρθρο γνώμης του, που δημοσιεύει σήμερα η LE SOIR.
«Διαθέτουμε σήμερα ένα διεθνές σύστημα και ένα δίκτυο οργανώσεων και διεθνών οργάνων που είναι σε θέση να μαθαίνουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Η Ε.Ε. αποτελεί ένα δομικό κομμάτι αυτού του διεθνούς συστήματος, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, δημιουργώντας για τους πολίτες της μια δημοκρατική πλατφόρμα με χαρακτήρα κοσμικού κράτους, η οποία στηρίζεται στο δίκαιο και την οικονομική αλληλεγγύη. Το γεγονός αυτό συνιστά μια ευχάριστη αντίθεση σε σχέση με την ιστορία της Ευρώπης».
Ο κ. Erdogan υπογραμμίζει, ότι «η Ε.Ε. ακολουθώντας μια στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης, πέτυχε να δημιουργήσει την ενότητα μέσω της ποικιλομορφίας. Μια από τις συνιστώσες της εν λόγω στρατηγικής έγκειται στο να ανοίξει το δρόμο για να συμπεριλάβει ως μέλος της την Τουρκία, μια μεγάλη χώρα στην ανατολική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης». Προσθέτει δε, ότι «από ανατολικής σκοπιάς, η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ιστορικής και στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Με την Τουρκία θα προστεθεί στην Ε.Ε. μια περιοχή σταθερότητας 778.000 τ.χλμ., η 6η ευρωπαϊκή οικονομία και η 17η παγκόσμια οικονομία, ένας πληθυσμός 70 εκατομμυρίων κατοίκων, με εργατικότητα και δυναμική. Η Τουρκία θα είναι το εχέγγυο του μέλλοντος της Ευρώπης», τονίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
«Η γενιά των Ευρωπαίων ηγετών που δημιούργησε το οικοδόμημα της Ε.Ε., είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο της ένταξης στην Τουρκία και που διέκρινε τη χρησιμότητα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και είναι αυτή η οποία εκτιμά ότι η θέση της Τουρκίας βρίσκεται στην Ε.Ε. και όχι έξω από αυτήν ή στην περιφέρεια αυτής», σημειώνει και προσθέτει ότι «σήμερα η Τουρκία είναι ένα κράτος που ακτινοβολεί - ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης- που παρέχει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και εγγυάται την ευημερία του πληθυσμού της και των περιοχών που την περιβάλλουν, ένα κράτος που έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πολιτική, οικονομική και δικαστική σύγκλισή της με την Ε.Ε.»
«Είναι μια δύναμη που συνεχώς αναπτύσσεται και που ενστερνίζεται την Ευρώπη σε διάφορα πεδία, από την εξωτερική πολιτική έως τις οικονομικές σχέσεις. Η Τουρκία δεν θα αποδυναμώσει την Ε.Ε. ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Θα την ενισχύσει. Είναι απαραίτητο, οι αντιλήψεις για την Τουρκία να εκσυγχρονιστούν, ούτως ώστε η χώρα αυτή, μια δύναμη στο μέλλον, να γίνει αντιληπτή σε ρεαλιστικό πλαίσιο και όχι υπό το πρίσμα των προκαταλήψεων», υπογραμμίζει.
«Όταν οι είκοσι σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου συζητούν, η Τουρκία κάθεται στο τραπέζι. Όταν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, ευημερίας, κοινωνικής ενσωμάτωσης, καταπολέμησης του ρατσισμού, η Τουρκία είναι πάντα παρούσα. Όταν υπάρχει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, η Τουρκία, η τέταρτη ενεργειακή αρτηρία της Ευρώπης, αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής εξίσωσης».
Επισημαίνει ακόμη, ότι «σήμερα η Τουρκία συμμετέχει ήδη σε ένα σύστημα ειδικών και προνομιακών σχέσεων με την Ευρώπη, αλλά είναι η πλήρης ένταξη που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Από το 2005, η Τουρκία και η Ε.Ε. ακολουθούν μια διαδικασία νομικής εναρμόνισης που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τα δέκα από αυτά. Ορισμένα κεφάλαια δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία διότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη, αλλά και πολλά άλλα, διότι από ό,τι φαίνεται η Ε.Ε. δεν είναι πολιτικά έτοιμη. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη που έχουν συνειδητοποιήσει το συμφέρον της τουρκικής ένταξης, ενώ ορισμένα άλλα δεν το έχουν κάνει. Υπάρχουν νέα κράτη-μέλη που ήταν πιο προηγμένα από εμάς, αλλά και άλλα που σε γενικές γραμμές βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα από τα δικά μας πρότυπα. Όλα έγιναν μέλη της Ε.Ε. με όρους και κανόνες λιγότερο αυστηρούς σε σχέση με αυτούς που επιβάλλονται σε εμάς».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε υψηλότερα πρότυπα», τονίζει ο κ. Erdogan «αλλά θα πρέπει και η Ευρώπη, ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις, να είναι έτοιμη να κοιτάξει την Τουρκία με τρόπο περισσότερο αντικειμενικό και ορθολογικό και να σταματήσει να τη θεωρεί τμήμα μιας διαστρεβλωμένης εικόνας, απομεινάρι του παρελθόντος. Εάν δεν καταφέρουμε να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ευρώπη δεν θα βυθιστεί εκ νέου στο παρελθόν της, αποτυγχάνοντας να ατενίσει το μέλλον της;», καταλήγει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου