"Καρτέρι" στα Ελληνικά πολεμικά πλοία έστησε Τουρκική κανονιοφόρος
«Καρτέρι έστησε μια τουρκική κανονιοφόρος την Τρίτη 9 Ιουνίου, στα Ελληνικά πολεμικά πλοία που εξέρχονταν στο Αιγαίο. Η κανονιοφόρος των Τούρκων, έπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κέας και της Εύβοιας.
Αποστολή του τουρκικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν η παρακολούθηση των κινήσεων του ελληνικού στόλου.
Την ημέρα εκείνη ξεκινούσε η τριήμερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την επωνυμία «Καταιγίδα» και τα ελληνικά πολεμικά πλοία απέπλεαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, οπότε η τουρκική κανονιοφόρος ήθελε να προβάλει την παρουσία της και να στείλει το μήνυμα ότι η Άγκυρα μπορεί να παρακολουθεί «διακριτικά» τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο με την ίδια αποτελεσματικότητα που η ελληνική στρατιωτική μηχανή καταγράφει τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.
Η περιπολία του τουρκικού πολεμικού πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα σήμανε συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ξυπνώντας μνήμες από τον πρόσφατο πλου της τουρκικής φρεγάτας «Turgut Reis» μέχρι τα ανοιχτά του Σουνίου. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν να υπάρξει τηλεφώνημα του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Γιώργου Καραμαλίκη, προς τον αρχηγό των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Μουζαφέρ Μετίν Ατάτς.Κατά πληροφορίες, η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι η κανονιοφόρος εκτελούσε αβλαβή διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, συμφώνησε όμως στην ανάγκη μετακίνησής της ανατολικότερα και εντός των διεθνών υδάτων. Το περιστατικό δημιούργησε έντονο προβληματισμό στο Πεντάγωνο. Κι αυτό διότι μόλις την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, δηλαδή τέσσερις μέρες προτού φτάσει η τουρκική κανονιοφόρος στα ανοικτά της Αττικής, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσκεψη του αντιναυάρχου Καραμαλίκη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον ναύαρχο Ατάτς. Ο διάλογος των ναυάρχων δεν παρήγαγε χειροπιαστά αποτελέσματα, παρότι το κλίμα τόσο στις επίσημες δηλώσεις όσο και στις απευθείας συνομιλίες χαρακτηρίστηκε θερμό.
Αλλωστε, από τον Οκτώβριο του 2008 εκκρεμεί η υλοποίηση έξι συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία είχαν συμφωνηθεί από τους δύο ναυάρχους, μεταξύ των οποίων η συνεκπαίδευση μονάδων του ελληνικού και τουρκικού στόλου, η ανταλλαγή αξιωματικών σε πολεμικά πλοία που επιχειρούν σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, οι επισκέψεις ελληνικών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια (και αντίστροφα).
Ακόμη και η φαινομενικώς ακίνδυνη διοργάνωση ελληνοτουρκικής ρεγκάτας με ιστιοδρομίες στα ελληνικά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα έμεινε στα χαρτιά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φιλόδοξες συμφωνίες που πρότειναν οι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών «πάγωσαν» με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκτίμησε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί προέτρεξαν.
Από τη στιγμή όμως που ο διάλογος της στρατιωτικής ηγεσίας με τους Τούρκους πασάδες διεξάγεται έπειτα από απόφαση και πιεστική προτροπή της κυβέρνησης, το ερώτημα είναι για ποιον λόγο το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν είχαν συνεννοηθεί από πριν ώστε να μην παρουσιάζεται η εικόνα ο ένας να ακυρώνει τον άλλον.
Η επίσκεψη του αντιναυάρχου Καραμαλίκη στην Τουρκία λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα την Πέμπτη 4 Ιουνίου, όταν τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από το Αγαθονήσι την ώρα που οι συνομιλίες του Ελληνα αρχηγού με τον ναύαρχο Ατάτς βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν την υπέρπτηση των τουρκικών F-16 ως αντίδραση της τουρκικής αεροπορίας στην απόφαση του Ελληνα αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Άγκυρα.
Ο αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας επρόκειτο να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, προσκεκλημένος του ομολόγου του Μπιλτζίν Μπαλανλί, την τελευταία στιγμή όμως ζήτησε την αναβολή των συνομιλιών επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμά του.
Οι Τούρκοι θεώρησαν εαυτούς προσβεβλημένους και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απάντησαν με χαμηλή πτήση πάνω από το δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας Αγαθονήσι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου