Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και των μεταρρυθμίσεων προβληματίζει
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Ruprecht Polenz (CDU) σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης από την Άγκυρα, με το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τόνισε δε ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία πρέπει να εντατικοποιηθεί. Όπως δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός ο οποίος ανήκει στη μειοψηφία του CDU, η οποία θεωρεί σωστό ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, υπό δύο προϋποθέσεις, οι οποίες για την ώρα δεν υπάρχουν: πρώτον, η Τουρκία να ικανοποιήσει όχι μόνο στα χαρτιά άλλα και στην πραγματικότητα το περιεχόμενο των κριτηρίων της Κοπεγχάγης ?από τα οποία απέχει ακόμη- και δεύτερον, αν η Ε.Ε είναι σε θέση να δεχτεί στους κόλπους της μια τόσο μεγάλη χώρα.
Ο κ. Polenz εκτιμά ότι οι παραινέσεις Ομπάμα δε θα έχουν άμεση επιρροή στην Ε.Ε και θεωρεί πολύ πιο σημαντικό να συνεχίσει η Τουρκία τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Ερντογάν, να επιδείξει σοβαρότητα στην πορεία της προς την Ε.Ε και «κυρίως να επικυρώσει τελικά το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, κάτι που έχει πολλές φορές υποσχεθεί, και να επιτρέψει κυπριακά πλοία στα λιμάνια της, ακόμη και αν η διένεξη με την Κύπρο δεν έχει μέχρι τότε επιλυθεί ολοκληρωτικά».
Όσον αφορά την ανησυχία να εκληφθεί η αντίσταση της Τουρκίας στην εκλογή του κ. Ρασμούσεν στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ως πρότυπο συμπεριφοράς που ενδεχομένως θα μπορούσε να επιδείξει και ως μέλος της Ε.Ε, ο κ. Polenz παρατηρεί μεν ότι το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν έχει άμεση σχέση με την Ε.Ε, παραδέχεται όμως ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας να αντιταχθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και μάλιστα με το επιχείρημα των γελοιογραφιών, είναι απορριπτέα και δεν οδήγησε σε επιτυχία, καθώς ένας Πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας οφείλει αυτονόητα να τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου