Δεν θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι
Διάσταση απόψεων μεταξύ των προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αποστάσεις από την τουρκική ένταξη πήρε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, όταν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας στο μουσουλμανικό κόσμο. Μάλιστα, ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε την άποψη ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με την αντίθεση της Γαλλίας να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα γι' αυτή τη μουσουλμανική χώρα και ένας τρόπος για την Άγκυρα να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέδειξε πως σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και πως η όποια απόφαση για την έκβασή τους θα πρέπει να ληφθεί με την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Η δήλωση Ομπάμα που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε «πανηγυρισμούς» στην Άγκυρα, ήλθε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Στρασβούργο.
Και άλλοι δεν θέλουν την Τουρκία…
Με έντονο ύφος ο Γάλλος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, επανέλαβε την αντίθεση του Παρισιού στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Νικολά Σαρκοζί, αφού ανέφερε κατ' αρχήν ότι συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ, είναι τα ίδια τα κράτη-μέλη της που αποφασίζουν για τα θέματα που τα αφορούν. Ήμουν και παραμένω αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πιστεύω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία κρατών-μελών της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με αυτή τη στάση της Γαλλίας, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος σύμμαχος της Ευρώπης και των ΗΠΑ και ότι πρέπει να παραμείνει ένας προνομιακός εταίρος της Ευρώπης.
Επιφυλάξεις και από τη Μέρκελ
Τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και πως μια εταιρική σχέση με την Τουρκία παραμένει μια εναλλακτική λύση. Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη σημασία μιας στενής σχέσης με το μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως η μορφή την οποία θα λάβει αυτή η σχέση είτε μιλάμε για εταιρική σχέση είτε για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.
Ικανοποίηση Μπαρόζο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού είπε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για την ανάγκη να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας είπε πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και κατά πόσο η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί αργότερα και ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου