Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Αλχημίες από το ψευδοκράτος


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Έχοντας στην κατοχή του τα αντίγραφα του Κτηματολογίου Κερύνειας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου, το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να βρει άκρη με τους τίτλους που μοίρασε στους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους.
Μετά από έντονα παράπονα για λάθη, έγινε προσπάθεια επαναχωρομέτρησης σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, ώστε οι λεγόμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας να συνάδουν με την κατανομή των χωραφιών επί του εδάφους. Τον τελευταίο καιρό δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους νέα διορθωμένα «κοτσιάνια».

Ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν, το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνοκυπριακής γης το πήραν έποικοι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι που κατέθεσαν τους τίτλους ιδιοκτησίας στα ελεύθερα εδάφη πήραν μικρότερες εκτάσεις γης. Υπάρχει και η κατηγορία των Τουρκοκυπρίων κυρίως προερχόμενων από οικογένειες με σημαντικές εκτάσεις, που δεν πήραν απολύτως τίποτε από τα «κατακτημένα» ελληνοκυπριακά εδάφη. Αυτή η κατηγορία είναι και η μόνη που ασκεί πίεση για επίλυση του περιουσιακού επί τη βάσει αρχών.
Οι πολλοί πιέζουν να τους δοθούν από τα λίγα που έμειναν αμοίραστα και από τα χαλίτικα. Πολλοί από τους εποίκους πώλησαν έναντι πινακίου φακής σημαντικές εκτάσεις που τους είχαν δοθεί στα πρώτα στάδια μετά την τουρκική εισβολή. Έτσι στην περιοχή της Μόρφου, του Λευκονοίκου και πολλών άλλων περιοχών, οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική αξία της γης, έβαλαν χέρι στη λεία των εποίκων «αγοράζοντας» τη γη. Αυτή η κατηγορία των Τουρκοκυπρίων ρωτά τώρα καθημερινά τις ψευδοαρχές τι θα γίνει σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Φοβούνται αυτοί οι Τουρκοκύπριοι ότι θα αναγκαστούν να δώσουν πίσω χωράφια που αγόρασαν στο πέρασμα των μεταεισβολικών χρόνων.
Στις επερχόμενες ψευδοεκλογές παίζει έντονα το περιουσιακό στοιχείο. Ο Ντερβίς Έρογλου και ο Σερντάρ Ντενκτάς διαβεβαιώνουν καθημερινά τούς σφετεριστές Τουρκοκυπρίους και εποίκους ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε για τη «γη τους». Οι τίτλοι τους ψευδοκράτους τους, λένε, είναι σιδεροκέφαλοι και στηρίζονται από τις λόγχες του κατοχικού στρατού. Έτσι δημιουργείται ένα ρεύμα για διατήρηση και ενίσχυση του στάτους κβο. Βέβαια ο Φερντί Σαπίτ Σογέρ και ο Ταλάτ απαντούν ότι οι ίδιοι μπορούν με πιο νομότυπο τρόπο να κατοχυρώσουν τους «αποδέκτες της εγκαταλειμμένης ελληνοκυπριακής γης». Τους λένε ότι με υπερεκτίμηση της αξίας της γης στα ελεύθερα εδάφη θα μπορέσουν να πάρουν νομότυπα τις κατεχόμενες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, αποζημιώνοντάς τις με τουρκοκυπριακή γη στα ελεύθερα εδάφη.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP