Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Αυστηρή προειδοποίηση σε Ομπάμα-Μπάιντεν για Ταλάτ-Ψευδοκράτος


Η αυστηρή προειδοποίηση προς τον Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς λαμβάνει χώρα λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία της Ομογένειας με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στις προκλητικές μεθοδεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς.

Εντεκα μέλη της Ενιαίας Προσπάθειας με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τονίζουν ότι «συγκεκριμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι στα όρια της επέκτασης ακόμη περισσότερο του δόγματος Μπους, με τη δημιουργία μίας πολιτικής στο κυπριακό η οποία αντιτίθεται στις ξεκάθαρα διατυπωμένες απόψεις και των δύο».
Καλώντας και τους δύο «να παρέμβουν πριν προκληθούν στην Αμερική προβλήματα τα οποία θα χρειαστούν χρόνια για να επανορθωθούν», χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των μελών της κυβέρνησης «άκριτες» και τους καλούν να τις ανατρέψουν.
Η αυστηρή αυτή προειδοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς τον Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς λαμβάνει χώρα λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία της Ομογένειας με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο, στις 25 Μαρτίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα παραλάβει από τον πρόεδρο Ομπάμα την ειδική διακήρυξη, πρόκειται τη Δευτέρα το μεσημέρι να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Πέραν των θεμάτων που άπτονται της προάσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παραβιάζονται από το τουρκικό καθεστώς, ο κ. Δημήτριος αναμένεται να εκφράσει και τα αισθήματα της Ομογένειας για την προωθούμενη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Την επιστολή της Συντονιστικής Προσπάθειας υπογράφουν οι Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αντι Μάνατος, Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Μούγιαρης, Γιώργος Τσούνης, Τάσος Ζαμπάς, Αντι Ζεμενίδης, Ζήνων Χριστοδούλου, Γιώργος Ντόβελος και Μιχάλης Γαλανάκης.
Οι Ελληνοαμερικανοί τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ότι ενώ ακόμη η αμερικανική κυβέρνηση «δεν πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου επαφές ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, με σοκ πληροφορηθήκαμε από δήλωση του Τουρκοκύπριου «εκπροσώπου» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στα όρια της εγκαθίδρυσης ντε φάκτο αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στην Κύπρο, ενώ αγνοείται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση. Κι όπως αντιλαμβανόμαστε, σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν μέσω υψηλού επιπέδου συναντήσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, πριν να υπάρξουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο ή τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου».
Η επιστολή αναφέρεται στη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη βοήθεια που προσέφερε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο, ενώ καταγράφει και την πρόσφατη κατακράτηση του πλοίου το οποίο μετέφερε όπλα από το Ιράν στη Συρία.

Ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους
Παράλληλα υπενθυμίζουν στους κ.κ. Ομπάμα και Μπάιντεν τις δηλώσεις τους για το κυπριακό που μιλούν για λύση βασισμένη στις αρχές του κράτους δικαίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τα σταθμά της Ε.Ε., ενώ τονίζουν:
«Η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με την οποία σας ευθυγραμμίζουν οι συνεργάτες σας, αποτελεί ανάθεμα για τις αρχές αυτές, επιβλήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη νήσο και είναι περισσότερα απ’ όσα οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν. Μία τέτοια ντε φάκτο αναγνώριση θα μονιμοποιήσει περισσότερο την τουρκική εμμονή σε παράλογους όρους για τη λύση του κυπριακού, στους οποίους όλοι οι Δημοκρατικοί της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας (Σ.Σ. της οποίας πρόεδρος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα) αντιτίθεντο και τους οποίους ακόμη κι η ρεπουμπλικανική μειοψηφία χαρακτήριζε απαράδεκτους για δυτικές δημοκρατίες».
Οι Ελληνοαμερικανοί παράγοντες δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται την υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάτι που επίσης υποστηρίζει και η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Προωθώντας οτιδήποτε υπονοεί ντε φάκτο αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος όχι μόνο θα ήταν αντίθετο με τα αναρίθμητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ίσως θα εξανάγκαζε της Κυπριακή Δημοκρατία να επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρουν.
Η επιστολή της Συντονιστικής Προσπάθειας προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν αναφέρει καταλήγοντας ότι «η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα που ήταν τόσο δεσμευμένη στην προεδρία και την αντιπροεδρία σας, και στην ελπίδα που πίστεψαν ότι θα έφερνε στο κατεχόμενο στρατιωτικά κυπριακό κράτος, θα είναι συντετριμμένη».
SHMERINI

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP